40% van de medewerkers krijgt niet de juiste ondersteuning om aan de baan te beginnen. Onderzoek laat zien hoe weinig aandacht er is voor startende medewerkers en hun integratieproces, terwijl erkend wordt dat onboarding ongelooflijk belangrijk is. Voor organisaties is het lastig om aan te sluiten bij de ervaringen van de medewerkers en hun behoefte tijdens het onboarding programma. Yvonne Lutkie – HR Manager & Salestrainer bij Salesmarketeer – richt zich binnen de Salesmarketeer Academy op de persoonlijke ontwikkeling van young professionals, gericht op de mens in plaats van het overdragen van werkzaamheden. Hiermee zorgt Yvonne er mede voor dat young professionals over de juiste vaardigheden beschikken om succesvol te zijn in hun nieuwe functie.

Veel onboarding programma’s sluiten niet aan bij ervaringen van de medewerker. Hoe vind je deze aansluiting wel?
Wat ik de afgelopen 16 jaar ervaren heb, is dat Young Professionals vaak onbevangen ergens in stappen. Geen idee hebben waar ze aan beginnen maar wel dat er passie, ambitie en lef is om alles te geven. Ze houden van verantwoordelijkheden, maar willen niet in het diepe worden gegooid. Ze houden meer dan ooit van structuur en willen zichzelf ontwikkelen.
Wat ik ervaar is dat kennis en praktijk met elkaar afgewisseld moet worden om ze snel verder te krijgen in hun vaardigheden. Zien is geloven. Daarmee voedt je ook hun zelfvertrouwen en hierdoor worden ze nog gretiger. Als je een onboarding programma opstelt, ga je met ze aan de slag, samen met hen. Je laat ze ervaringen delen, je hebt elke dag contact met ze. Je gaat reviewen, actiepunten bespreken en toetsen of ze hier mee aan de slag gaan. Bespreken waar ze tegen aan lopen en laat ze oplossingen bedenken hoe je dit kan verbeteren. Elk individu is anders, iedereen moet anders benaderd worden om het maximale eruit te halen, zodat een Young Professional het gevoel ervaart een vliegende start te hebben.

Een onboarding programma is meer dan alleen het overdragen van werkzaamheden. Wat zijn belangrijke pijlers voor een onboarding programma gericht op de mens?
Individuele aandacht, focus op ontwikkeling van vaardigheden en persoonlijke groei. Zichzelf kunnen zijn en dat fouten maken erbij hoort. Dat je de verwachting moet managen om eventuele prestatiedruk weg te nemen wat kan leiden tot een burn-out. In deze groep ligt dat 10% boven het landelijk gemiddelde.
Kennis en praktijk dienen direct afgewisseld te worden, men wil het ervaren, wil het zich direct eigen maken. Ze ontvangen graag feedback om het vervolgens weer anders te doen. Oprechte interesse en geduld is essentieel. Ze hebben je zo door als dit geveinsd is. Durf je als werkgever ook kwetsbaar op te stellen en vraag om feedback, waar je kan verbeteren.

Je hebt vele jaren ervaring met het onboarden van young professionals. Waar heeft een starter volgens jouw inzicht behoefte aan?
Men wil een duidelijke opbouw hebben van het onboarding programma, dit geeft houvast. Daarnaast moet theorie met praktijk afgewisseld worden. Ik zie teveel onboarding programma’s waarin je een stuk e-learning moet doen en dan een testje op de computer moet maken. Dat biedt niet het juiste effect: Ze willen hetgeen ze leren, direct in de praktijk brengen. Hierdoor geef je ze ook het vertrouwen dat ze het aan kunnen. Daarnaast merk ik ook dat persoonlijke begeleiding essentieel is. Dit stopt niet na de onboarding. Coaching en begeleiding op de werkvloer, dagelijks en later wekelijks blijft het eerste jaar van groot belang. Ben ook creatief als werkgever en maak gebruik van hun krachten. Laat ze eens een vlog maken, iets presenteren, geef ze praktische opdrachten mee en zorg dat ze hierin ook alle aandacht krijgen.

Een onboarding gericht op de mens levert naast harde cijfers zoals vermindering verlooprisico’s, snellere inzetbaarheid en hogere effectiviteit, ook minder zichtbare en persoonlijke resultaten. Wat zijn voor jouw resultaten die continu blijven terugkeren bij young professionals?
De persoonlijke groei die iemand doormaakt. Het zelfvertrouwen neemt enorm toe, waardoor creativiteit, het ontplooien van initiatieven en het schakelvermogen versterkt wordt. Niet alleen tijdens het werk groeien ze, maar ook in hun prive leven worden ze sterker. Door de mogelijkheden en ruimte die je biedt als werkgever voor een young professional om te groeien en te ontwikkelen qua vaardigheden, heeft dit absoluut ook een positieve invloed op het binden en boeien van jonge mensen aan je eigen organisatie. Je krijgt tenslotte wat je geeft….. Ben je daar niet blij mee, dan wordt het tijd dat je gaat veranderen…..

Ook meepraten over het onboarden van young professionals? Of benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie. Neem contact op met ons of download onze trainingsfolder.

[xyz-ihs snippet=”Trainingsfolder2019″]